dimecres, 22 d’abril de 2009

Sant Jordi

Un any més la festa primaveral més maca i alegre del nostre país. Dóna goig passejar avui pels carrers, que s’omplen de color. La diada de Sant Jordi és també el Dia Internacional del Llibre i, tant per als floristes com per els llibreters, és un dia de molta feina i també de fer molts calés.

“Estic nerviosa per si encertaré en els títols que he encarregat; aquest any no hi ha cap llibre estrella- comenta la Lluïsa, de la Llibreria Almirall- és una qüestió d’amor propi, com a professional m’agrada encertar en el llibre que et demanaran”. Pels llibreters, Sant Jordi són els seus Nadals, però només dura un dia, i si apurem, una setmana. I vet aquí la gran paradoxa de la jornada: de sobte tots som acèrrims lectors? Sospito que, com altres festes, el marketing té molt a veure, i també ajuda el 10% de descompte que s’aplica a tots els llibres. La rebaixa no només dura aquell dia, feta la llei, feta la trampa! Moltes llibreries apliquen el descompte dies abans, sobre tot si “són clients habituals”, comenta la Lluïsa; també dies després, si els interessa treure’s l’stock de sobre.

Per Sant Jordi, les vendes de llibres augmenten entre el 60 i el 80 %, però què passa amb els llibres que no es venen? Els llibreters poden retornar alguns títols o canviar-los per altres, i aquí entra en joc a qui compres. Si has comprat a un proveïdor, aquest disposarà de més títols de diferents editorials per canviar-te’l; en canvi, si li has comprat directament a l’editorial, només podràs canviar el llibre per un altre de la mateixa editorial, i pot passar que cap t’interessi. Com tot en aquesta vida, s’ha d’apostar pel cavall guanyador. Tant la Lluïsa com la Teresa de la Llibreria Catalunya creuen que Stephanie Mayer, autora de Crepúsculo o El Huésped, que ha sortit publicat en català simultàniament, serà una de les més venudes; veurem si el seu olfacte no els hi ha fallat! Per cert, si els hi preguntem la proporció de lectura en català i castellà a Sant Andreu de la Barca no ho dubten; la venda de llibres en català representa el 10%

I anem a la rosa, l’altra gran protagonista. Aquí els nois són els que compren “molt bon clients- diu la Isabel de la Floristeria Miniflor- es deixen aconsellar que dóna gust”. De roses em podem trobar de diferents mides i colors: blava, blanca..., però la triomfadora continua sent la rosa clàssica: vermella amb el tall verd i espines, que ronda els tres euros. Per la rosa no hi ha descompte, però no importa, quin Sant Jordi es presentaria a casa sense una rosa per la seva princesa? Us regalin o regaleu, a gaudir del dia i d’aquesta festa tan nostra, que omple de vida els carrers Catalunya.

Seja o primeiro a comentar